dimarts, 31 de juliol del 2007

Coldworker - the contaminated void

Fixa't, ja el tenim aquí. Qui ho diria. Fa una mica més d'un any que vaig començar a llegir a la pàgina web de Nasum que el senyor Anders Jakobson començava un nou projecte, i ara ja l'estic escoltant.

Ja sé que no és sensat del tot, però tenia l'esperança que trobaria una mica més d'olor a Nasum però, tot i que sí que hi ha alguna cosa que, conscient o inconscientment, et fa vindre al cap Helvete o Shift, això és prou diferent. Amb Coldworker han volgut fer més death-metal que res, amb parts grind. Així que, vulguis que no, m'he decebut una mica. Potser hauria de parlar d'aquest cd més endavant, quan hagi sortit d'aquest estat de desil·lusió...


El cas és que, objectivament, és un cd suficientment vàlid com per saciar qualsevol metalhead que busqui algun grup nou i fresc però no necessàriament original. Poc més o menys, sembla que la història es repeteix una altra vegada: Nasum tampoc van inventar res però van oxigenar una mica el grindcore de fa 10 anys (fins a convertir-se en la nova referència absoluta.)


Si vaig a pams, et diré que la primera cançó és pràcticament perfecta: una bona introducció, i un primer riff que sí que podria ser de Nasum; una estrofa de pes (de les que s'aguantarien perfectament sense veu sense avorrir ningú) i una tornada (sí, sí, una tornada! Estem de sort!) per recordar i poder cantar en concert.

A partir d'aquí hi ha una mica de tot: moments més baixos com la segona cançó mateixa, D.E.A.D., i moments més brillants com Death smiles to me o A custom-made hell. Fins arribar a moments soporífers com Return to ashes que, si ens volen fer un favor, no la tocaran mai en directe perquè podria arribar a ser somnífera enmig de tan blastbeat.


Ja t'ho he dit, segurament no els faig cap favor parlant d'ells ara mateix, però en definitiva si te'l regales tindràs 14 cançons en menys de 40 minuts de death-metal-grind o grind-death-metal (que cadascú tiri cap on més li plagui) no massa tècnic però tampoc massa directe; ni massa divertit ni massa avorrit. Només tinc una cosa segura (i ja és molt!) i és que el grup promet i segurament ens regalarà cds excepcionals els pròxims anys.

... I l'artwork del cd és ex-qui-sit!

Valoració objectiva: 3,09/5 Un cd més que correcte de death-metal i suficientment corrosiu per fer sonar durant qualsevol festa al xiringuito amb un mojito a les mans...

A això has de sumar-hi que té un so que voreja la perfecció; lo curiós del cas és que l'han gravat al seu local d'assaig (però, el quid de la qüestió és aquí, ha passat per les meravelloses manetes d'en Dan Swanö a l'hora de mesclar-lo.)

Valoració subjectiva: 3,2/5 Espero que el pròxim cd d'ells em deixi amb la boca oberta. Aquest no és dolent, ni molt menys, però és que em vaig equivocar al pensar en uns possibles Nasum 2.0... (has vist quin tacte i quin bon gust fent bromes... Sóc el Zidane de l'humor!)

Tampoc no et vull enganyar, el puntuo una mica a l'alça perquè al grup hi ha qui hi ha, però la veritat és que tothom que gaudeix amb aquesta música hauria d'estar ben content de la decisió d'Anders Jakobson de no tirar la tovallola i de no aprofitar-se del nom del seu grup anterior. Més d'un ho hagués fet, no?

Contacte: http://www.coldworker.com